maanantai 2. huhtikuuta 2012

Kakkua, kakkua, herkullista kakkua!

Juustokakut on naaaamia! Yleensä aina, kun on jonkun sortin juhlaa jonne pitää  tehdä kakkua niin pöytään ilmestyy juustokakku. On muutama luottoresepti, mutta olen koittanut myös etsiä uusia toimivia reseptejä, jotta vieraat saisivat pikkuisen vaihtelua. Useimmiten teen uunissa paistettavia juustokkuja, koska ainakin omaan makuuni ne ovat parempia. Niiden maku on paljon syvempi ja vahvempi ja jotenkin kermaisempikin (maistuu kermalle, sokerille, juustolle = paljon kaloreita = hyväääää). Nyt olen siis tehnyt kaksi kertaa jälleen ihan uudella reseptillä juustokakkua ja se on saanut kehuja aika paljon ja itekin kyllä tykästyin siihen. Tässä tulee päälle mustikkakastike, joka sopii kakkuun loistavasti. Aiemmin olen saattanut tehdä vadelmista ja punaviinimarjoista kastikkeen kakulle, mutta en ole huomannut yhdistää mustikoita kakkuuni. Toimiva yhdistelmä ja teen kyllä uudestaankin. Mutta pidemmittä puheitta tässä sitä ohjetta, joka löytyi 'Ruokasuosikit - jälkiruoat' -kirjasta.

          Manhattanin juustokakku

          6 rkl voita
          200 g digestivejä
          400 g tuorejuustoa
          2 isoa kananmunaa
          140 g hienoasokeria
          1,5 tl vaniljaesanssia
          4,5 dl smetanaa

1. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä ja sekoita joukkoon murskatut keksit. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20cm) pohjalle. Pane tuorejuusto, munat, 100 g sokerista ja 0,5 tl vaniljaesanssista monitoimikoneeseen. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos keksipohjan päälle ja paista 190 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes täyte on jähmettynyt. Ota pois uunista ja anna jäähtyä 20 minuuttia. Jätä uuni päälle.
2. Sekoita smetana, jäljelle jäänyt sokeri ja vaniljaesanssi kulhossa. Lusikoi seos juustokakun päälle. Pane kakku takaisin uuniin 10 minuutiksi, jäähdytä ja pane sitten jääkaappiin viilentymään 8 tunniksi tai yön yli.


          mustikkakastike

          55 g hienoasokeria
          4 rkl vettä
          150 g tuoreita mustikoita
          1 tl maissitärkkelystä

1. Pane sokeri ja 2 rkl vettä kattilaan miedolle lämmölle ja sekoita, kunnes sokeri  sulaa. Nosta lämpöä ja lisää mustikat. Pane kansi päälle ja keitä muutama minuutti tai kunnes mustikat ovat pehminneet. Ota kattila pois levyltä. Sekoita maissitärkkelykseen loput 2 rkl vettä, kaada seos mustikoille ja hämmennä, kunnes seos on sileää. Pane kattila uudestaan miedolle lämmölle. Keitä, kunnes mehu paksunee ja kirkastuu, nosta sitten sivuun jäähtymään.
2. Ota juustokakku vuosta 1 tunti ennen tarjoilua. Lusikoi mustikkakastiketta päälle ja anna olla kylmässä tarjoiluun asti.


Kakku on todella helppo tehdä, koska siinä on niin vähän aineita ja nekin oikeastaan vaan sekoitetaan keskenään. Siistin kakun saa kun todellakin muistaa siististi ja huolella vuorata irtopohjavuoan leivinpaperilla. Näin kakun saa irti vuoasta helposti ja se pysyy varmasti ehjänä. Itselläni ei ollut kaapissa vaniljaesanssia vaan korvasin sen suurinpiirtein vastaavalla määrällä vaniljasokeria ja toimi vallan mainiosti. Ja sen verran vinkkinä niille joilla ei ole talousvaakaa kotona, että 100 g sokeria on noin 1,2 dl ja 150 g mustikoita on noin 2 dl. Käytän leivonnassa tuorejuustona Philadelphia-juustoa, joka on oikeastaan parasta leivontaan. Ja unohtakaa ne kevytversiot juustoista ja muista kauppaan! Kunnon tavaraa sen olla pitää. Kakunhan voi tehdä muuten myös laktoosittomana sillä kaupasta saa valion laktoositonta smetanaa ja laktoositonta tuorejuustoa taitaa olla parillakin eri merkillä tarjolla. Oli koneella yksi kuva ihanista sitruunoista ja tuli mieleen, että kakkua voisi raikastaa myös muutamalla tipalla sitruunaa.

Kokeilkaa kakkua ja kertokaa mitä piditte! ;)    

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos jakamisesta, niin on jumalattoman hyvää tämä! :)

    VastaaPoista