keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Ihonhoitoa

Olen jo aiemmin maininnut kärsiväni tällä hetkellä todella kuivasta ihosta ja syöväni lääkekuuria, joka kuivattaa ihoani. Kyseessä on siis aknen hoitoon tarkoitettu Isotretinoin-lääke, joka kuivattaa ihoa ja näin hoitaa aknen pois. 

Itse aloin kärsiä huonosta ihosta jossain luokion aikana. Kun aloin lääkärin luona miettiä asiaa niin en osannut sanoa, koska näppylöitä on alkanut oikein ilmestyä. Tällä hetkellä tuntuu, että niitä on ollut aina eikä niistä ole päässyt eroon millään keinoilla. Kävin lukioaikana melko säännöllisesti kosmetologilla hoidattamassa ihoani ja ajattelin näin pääseväni eroon jokaisen teinin painajaisista eli finneistä. Hoidot eivät kuitenkaan juuri muuttaneet ihon tilannetta mihinkään suuntaan vaan näppylät olivat ja pysyivät. Käytin myös erilaisia hoitoaineita aina kemmarin tuotteista apteekin kuivattaviin aknerasvoihin, mutta niistäkään mikään ei tehonnut kasvoihini. Näppylöitä ei ollut mitään uskomatonta määrää eikä niitä ollut selässä tai missään muuallakaan kasvojen ulkopuolella, mutta niitä oli poskissani ja leuassa koko ajan tasaiseen tahtiin jonkin verran ja iho oli epätasainen ja laikukas tästä johtuen. Epätasainen iho vaikutti jonkin verran itsevarmuuteeni ja aloinkin meikata melko vahvasti, jotta saisin näppylät hyvin peittoon. En suostunut enää kulkemaan kadulla ilman meikkiä ja olikin ihme, jos joku kaveri tai tuttu näki tämän likan ilman meikkiä jossain päin kaupunkia. Suurta tuhoa näppylät eivät onneksi itsetuntooni koskaan onnistuneet tekemään vaan jatkoin juhlintaa ja poikien metsästystä normaaliin tapaan aina ;)

Viime syksynä aloin miettiä joulun alla toteutunutta Thaimaan lomaani ja sitä kuinka voisin olla siellä kuumuudessa ilman meikkiä. Miten ne ihmiset oikein tekee sen? Kasvojen iho oli edelleen samassa kunnossa ja meikkipäiväni jatkuivat normaaliin tapaan. Hankin itselleni lopulta Cliniquen kolmivaiheisen, rasvaiselle iholle tarkoitetun ihonpuhdistussarjan johon kuului kasvojenpuhdistusaine, kasvovesi sekä kosteusvoide. Jotenkin toivoin löytäneeni taika-ainetta, koska sarjaa ja sen tuotteita oli kehuttu netin syövereissä maasta taivaisiin. Todella useat olivat saaneet apua ihonsa rasvoittuneisuuteen ja näppylöihin tuotteiden avulla ja melkein leijuin ilmassa kaupasta kotiin, kun mietin että Thaimaan lomaan mennessä itselläkin olisi tasainen ja kaunis iho jota voisi hieman päivettävällä voiteella sitten aurinkorannalla korostaa. Noup. Ei mennyt ihan niin sitten niiden(kään) aineiden kanssa vaan sama tilanne ihon kanssa jatkui edelleen. Loma lähestyi ja lopulta huomasin olevani bikinit päällä hotellihuoneessa ja naama näytti edelleen punaista meikittömälle päivälle. Jotenkin sain itseni yllättävän useana päivänä ulos ilman meikkiä, tosin melko isot aurinkolasit päässä näinä päivinä. Iltaisin viimeistään oli pakko laittaa jo normaaliin tapaan meikkivoidetta ja normaalit rutiinit. 

Lomalta palattuani tajusin, että iho oli samassa kunnossa ja ehkä jopa hetken aikaa hieman pahemmassa kunnossa kuin ennen reissua. Päivettynyt iho onneksi antoi hieman enemmän anteeksi punaisille näpyille kuin oma perinteinen vaalea ihoni. Äidinkin kanssa puhuimme siitä kuinka yleensä finnit vähentyvät tai paranevat auringossa, mutta nyt niin ei ollut kuitenkaan käynyt. Missä oli siis vika? Onko jotkut vaan tuomittu kärsimään  huonosta ihosta? Tammikuussa mieleen tuli parikin kertaa Thaimaassa käymäni keskustelu. Toinen kavereistani kysyi, että miten on mahdollista että näin hoikalla ihmiselle on finnejä, koska eivätkö ne yleensä liity rasvan määrään kehossa. Ennen kuin ehdin vastata mitään (en olisi osannut oikeastaan vastata mitään) niin toinen kavereistani huomautti, että ei kasvoissani ollut teinien finnejä vaan hormonaalisia näppyjä joihin ei vaikuta rasvan määrä tai muut klassiset suklaat ja rasvat. Jälkeenpäin aloin miettiä kaverini vastausta toden teolla ja tajusin että eihän omassa naamassani todellakaan ollut teinien finnejä. Ei näitä ollut silloin kun olin 15 vuotias teinilikka vaan ne ilmestyivät vasta myöhemmällä iällä ja nämä olivat tyyliltäänkin erilaisia. En saanut niitä klassisia valkopäisiä finnejä vaan omani olivat punaisia näppyjä/patteja ihon sisällä joihin ei tehonnut mikään.

Muutaman päivän harkinnan jälkeen otin puhelimen käteen ja soitin yksityiselle lääkäriasemalle ja pyysin aikaa ihotautilääkärin vastaanotolle. Sain ajan seuraavalle viikolle ja aloin kauhuissani laskea päiviä lääkärin aikaan. Juoksin töistä lääkärille kauhealla kiireellä ja nopeasti vessassa putsasin puhdistusliinoilla meikit kasvoiltani ennen huoneeseen menoa. Katsoin itseäni peilistä toivottamana, koska siellä näkyi totuus. Meikillä sain ihosta tasaisen ja roosanväriset poskipäät olivat vain poskipunan taikaa. Ilman meikkiä iho oli laikukas, eloton ja epätasainen. Suuntasin vessasta lääkäriä kohden ja istuin häpeissäni tuoliin. Vaikka olin asiaan perehtyneen lääkärin edessä, mieli teki silti peittää kasvot jollain jottei se näkisi missä kunnossa ne todella olivat ja että olen kyllä ihan nätti tyttö "normaalisti". 

Lääkäri kysyi tarinani ja ehdotukseni ihon hoitoon. Kerroin kuulleeni ja lukeneeni antibiooteista joita on mahdollista saada aknen hoitoon, jos on nuori ihminen. Veljenikin oli syönyt antibioottikuurin ihoonsa joskus nuoruudessaan ja oli saanut siitä hetkellistä apua. Hetken ihoani katseltuaan lääkäri kuitenkin totesi suoraan, ettei iholleni olisi mitään apua antibiooteista vaan tarvitsisin vahvemman lääkkeen eli Roaccutan lääkityksen. Olin lukenut ja kuullut lääkkeestä ja ajattelin ettei niin voimakas lääkitys olisi omalla kohdallani tarpeellinen. Lähdin kuitenkin lääkäristä kädessäni resepti Roaccutan lääkkeen rinnakkaisvalmisteeseen eli Isotretinoin Ratiopharmiin. Ennen reseptin saantia poissuljettiin mahdollinen raskaus ja käytiin läpi lääkeaineen mahdolliset sivuvaikutukset. Sain samalla mukaani myös lähetteen laboratoriotutkimuksiin joissa tarkistettaisiin maksa-arvot ja veren rasva-arvot, joihin lääke saattaa vaikuttaa. Suuntasin reseptini kanssa apteekkiin, jossa vielä toistettiin mahdollisesti ilmenevät sivuvaikutukset ja kerrattiin lääkkeen voimakkuus. Nyt melkein kaksi kuukautta myöhemmin ollaan tässä näiden kanssa: 

Huomaa Sinkki-purkin loistava kirotusvihre.
Päivittäin olen nyt tammikuun lopusta alkaen syönyt kaksi 20mg:n vahvuista tablettia Isotretinoin lääkettä sekä kaksi omegaa ja yhden sinkki-tabletin iltaisin syömisen yhteydessä. Alkuun huulet alkoivat kuivua todella voimakkaasti ja olin aivan ihmeissäni miten sellainen voi olla edes mahdollista. Huulistani olisi voinut nyppiä siis kerroksia irti, koska ne olivat niin kuivat. Sain onneksi neuvon loistavaan huulirasvaan, joka on ollut päivien pelastus tämän kuurin aikana. Olen käyttänyt BevitaR +B -huulivoidetta, joka hoitaa huulia uskomattoman tehokkaasti. Vaikka huulet olisivat kuinka kuivat tai repaleiset niin hetken kuluttua ne ovat kiiltävät ja pehmeät tämän rasvan ansiosta. Aikamoinen taika-aine täytyy myöntää. Luulin aina, että Bepantheen on paras huuliin, mutta tämä lyö senkin 100-0 tässä pelissä.

Toinen oire, jonka huomasin oli silmien kuivuminen. Limakalvojen kuivumisesta varoiteltiin siis myös ja ensimmäistä kertaa elämässäni koin kuivasilmäisten inhoittavan pistelyn tunteen silmissäni. Piilolinssien käytön skippasin suosiolla jo kuurin aloittaessani ja hankin itselleni kostutustippoja silmiin, mutta en osannut kuvitella että tarvitsisin niitä. Nyt kuitenkin iltaisin viimeistään yhdet tipat molempiin silmiin, jotta voi katsella televisiota tai esimerkiksi tätä tietokoneen ruutua. Toivon todella, että tämä sivuoire on ohimenevä ja silmäni kosteustasapaino palaa ennalleen viimeistään kuurin loputtua!

Viimeisin oire kuurista on ihottuma ja kuivuminen käsissä, josta myös varoiteltiin. Ensin huomasin kämmenselässä ihmeellistä pientä, punaista ihottumaa joka hiljalleen levisi myös sormiin. Rasvoin käsiäni tasaiseen tahtiin, mutta tehoa ei tuntunut olevan. Ajan myötä ihottuma paheni ja iho oli melkein vereslihalla ja levisi myös käsivarsiin. Kävin apteekissa kysymässä sopivaa rasvaa käsiini, mutta neuvottiin käyttämään Bepanthenia ihottumaan mikäli iho ei ala kutiamaan. Kädet ovat ajoittain aika huononnäköiset, mutta iho ei kyllä kutia eikä kihelmöi joten ilmeisesti selviän tästä rasvalla. Ja nyt osittain iho alkaa jo parantumaan, eli ehkä kuuri ei tähänkään kaadu. 

Iho sen sijaan. Alkuun ei ollut mitään vaikutusta vaan kaikkia jatkui samaan malliin. Jonkun ajan kuluttua iho alkoi kuitenkin kuivumaan todella voimakkaasti ja osittain jopa hilseili. Näppylöitä ilmestyi ihan entiseen tahtiin. Nyt tilanne on se, että iho on aika paljon ohentunut ja näppylöitä kasvoissa on edelleen. Tällä hetkellä jopa aika paljon, mutta ne eivät ole mitään isoja patteja onneksi. Olen myös saanut ensimmäiset finnini :D Eli siis ensimmäistä kertaa elämässä ihoon todella ilmestyi sellainen valkopäinen, perinteinen finni. En tiedä onko se hyvä vai ei, mutta ainakin sen on muutosta ja siitä pääsi eroon. Kuivuutta hoidin alkuun Cliniquen rasvallani, mutta sen teho kosteuttajana ei riittänyt alkuunkaan. Hainkin apteekista mukaani rasvaa jota suositellaan käytettäväksi tämän kyseisen kuurin aikana. Rasva on nimeltään La Roche-Posay merkin Effaclar H -hoitovoide ja se on melko tehokasta ainetta. Iho kiiltä aikalailla rasvan laittamisen jälkeen, mutta imeytyy ihoon kyllä ajan kanssa. Meikin alla rasva ei ole paras mahdollinen, mutta olen herännyt aamuisin pikkuisen normaalia aikaisemmin, jotta ehtisin odotella rasvan imeytymistä ihoon. Iho hilseilee kuitenkin edelleen paikka paikoin ja aionkin käydä apteekissä kysymässä, jos voisin ottaa Effaclar H -voiteen rinnalle jonkin vielä tehokkaamman kosteuttajan, josta saisin apua. 

Neljä kuukautta oli lääkärin suunnitelma omalle kuurilleni ja nyt siis takana vajaa kaksi kuukautta. Kävin ensimmäisen kuukauden jälkeen verikokeissa ja sain niistä hyvät arvot, eli sain luvan jatkaa turvallisin mielin. Nyt edessä suurinpiirtein kaksi kuukautta ja jännityksellä odotan mikä on lopputulos. Tällä hetkellä en ole vielä kovinkaan positiivisella mielellä kuurista, mutta onneksi tämä ei ole vielä ohi. Suurinosa kuurinsyöneistä saa avun akneensa ja vain yksi kymmenestä joutuu lääkärini mukaan uusimaan kuurin. Toivon todella, että käänne parempaan alkaa piakkoin, jotta jaksan näitä raivostuttavia sivuoireita loppuun asti. Joku on jo kysynyt, että aioinko todella syödä koko kuurin sivuoireista huolimatta ja vastaukseni on ollut "todellakin!". Olen tullut näin pitkälle ja jos tästä todella on apua pitkään vaivaani niin en ala toisen kahden kuukaudenkaan aikana keskeyttämään. Hoidan ihoani nyt huolella ja rasvaan itseäni säännöllisesti. Syön myös omegaa ja sinkkiä, jotka hoitavat ihoa sisäisesti. Ja onhan tässä nyt sentään jonkun verran jo edistytty. Eli iho alkanut jo hieman mennä parempaan suuntaan kuivuudesta huolimatta.

Johan tuli pitkä teksti! :D Mutta tässä siis tähänastisia tunnelmia omasta Isotretinoin-kuuristani. Ajattelin avata asiaa täällä, koska ennen oman kuurini aloittamista, ja toki myös sen aikana, olen hakenut paljon tietoa kuurista ja sen vaikutuksista juurin netistä ja erilaisilta palstoilta ja blogeista. Tästä ei varmaan voi saada liikaa tietoa ja aina jos voi olla jollekin avuksi raottamalla omaa tiedon ja kokemuksen verhoaan niin miksi sitä ei tekisi. Nyt palaan lääkepurkkieni ääreen ja toivon taikaiskua kasvoilleni ensiyön aikana. Aina voi toivoa!

ps. Onko ruudun sillä puolella saman kuurin läpi käyneitä ihmisiä ? 

5 kommenttia:

  1. Mie käytin yli puolivuotta roaccutania kun vasta rupesi ihon paranemisen huomaamaan. Noi oireet oli sen ajan samat, todella kuivat huulet ja naama. Silmät kuivui. Toivottavasti siulla auttaa lääke nopeammin kuin miulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kuuri on nyt ohi ja pari, kolme uutta päivitystäkin olen aiheen tiimoilta tehnyt. Mutta tosiaan nyt on tilanne hyvä ja olen tyytyväinen lopputulokseen. Parin kuukauden jälkeen muutoksen todella huomasin. Saitko kuurista kerrasta lopullisen avun? :)

      Poista
  2. Itse käytin roaccutania 16v-17v eli n. 7 kk ja lopputulos oli hyvä iho. Nyt 24 v. on yhtäkkiä taas alkanut tulemaan finnejä eli roaccutanin teho toimi itselläni n. 7 v. (syön lisäksi vahvoja e-pilleritä jotka on tarkoitettu ihon hoitoon). Toivttavasti sulla kesää hoitotulos pidempään sillä itseäni ei oiken enään huvittiais roaccutanin kanssa leikkiä -> jos se kutienkin olis se tie virheettömänä ihoon niin olisin valmis tekemään melkein mitä vaan :).

    -> itselläni 2 päivää kokieliussa La Roche Posay Efficlair Duo ;)

    VastaaPoista
  3. Hyvä ja tärkeä postaus :) Omia kokemuksia kamppailusta aknea vastaan ja Roaccutan kuurista voi lukea osoitteessa http://finestprocrastination.blogspot.co.uk/2014/02/ihonhoitoa-ja-roaccutane-kuuri.html

    VastaaPoista
  4. Suosittelen vahvasti Clindoxyl-nimistä voidetta (reseptillä), jos haluat nopeita tuloksia.

    VastaaPoista