lauantai 28. heinäkuuta 2012

Herrrrkullisia korvapuusteja

Olen muksusta asti pitänyt leipomisesta mutta olen tykännyt leipoa enemmänkin kakkuja ja piirakoita ja muita sellaisia. En ikinä ollut oikein innostunut pullataikinan vaivaamisesta tai sämpylöiden pyörittelystä. Nyt kesällä iski kuitenkin joku ihmee vimma ja halu oppia tekemään hyvää sämpylää ja pehmeitä korvapuusteja. Ryhdyinkin heti tuumasta toimee ja joku ilta taioin pellillisen melkoisen herkullisia sämpylöitä. Toisena iltana sitten kokeilin jo korvapuusteja, mutta ne eivät olleet ihan omaan makuuni. Päätin selailla hieman lisää netissä ja yllättäen päädyinkin jälleen Kinuskikissan herkullisille sivuille! Sieltä sitten poimin korvapuustien ohjeen ja hyviä niistä tulikin. 

Ajattelinkin jakaa nyt taas muillekin oman löytöni, joka on siis kopioitu tähän Kinuskikissan omilta sivuilta;

Herkulliset ja pehmeät Kinuskikissan korvapuustit

5 dl kevyt- tai kulutusmaitoa
1 pkt hiivaa 
2 dl sokeria
1,5 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g voisulaa
n. 15 dl venhäjauhoja

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. 
2. Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. 
3. Lisää joukkoon n. 11 dl jauhoja pienissä erissä ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi käsin vaivaten. 
4. Lisää taikinaan sitten voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.
5. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 45 min.

täyte

125-150 g voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria
runsaasti kanelia
1 dl mantelijauhetta (jätin pois) 
(kardemummaa)

pinnalle

1 muna
raesokeria

1. Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Vaivaa ensin ilmakuplat pois.
2. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä n. 25 x 85 cm kokoiseksi levyksi. Täytteen määrät on ilmoitetu koko taikinan osalta eli puolita määrät, kun käsittelet yhtä puolikasta kerrallaan. 
3. Pehmennä voita hetken aikaa mikrossa, jotta se on helpommin levittyvää. Sivele voilla taikinalevyn pinta. Ripottele päälle fariinisokeria, runsaasti (!) kanelia, mantelijauhetta ja halutessasi hieman kardemummaa.
4. Kieritä taikina rullalle ja nipistä saumakohta umpeen. Leikkaa n. 5 cm pätkiksi niin, että saumakohta jää alle piiloon. Nosta pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla n. 10 min. 
5. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.
6. Paista 200 asteessa 8-10 min. Yllä kuvatulla tavalla pullista tulee kookkaita, joten 10 minuutin paistoaika on tarpeen. Laita paria minuuttia aikaisemmin alumiinifolio päälle suojaksi, jos/kun pinta uhkaa tummua liikaa.

Tällä ohjeella siis tein pari pellillistä pullia ja olivat kyllä maukkaita. J jostain syystä toivoi niihin vieläkin enemmän sokeria, mutta ne on tottumiskysymyksiä. Ennen en ollut keksinyt laittaa foliota pullien päälle uuniin mutta sen avulla pullat saivat kaivattua lisäaikaa uunissa ilman että ne paloivat tumman ruskeiksi. 



Näitä sitten riitti pariksikin päivää ja sen jälkeenkin olen tehnyt kerran vain pari näitä lisää hieman vaihtelevalla menestyksellä. Mutta suunta on nyt ainakin oikea. Eli kunnollinen ja hyvä ohje on löytynyt, leipojassa on vielä hieman koulimista. Enköhän kuitenkin pikkuhiljaa pääse tähän juttuun mukaan ja joku päivä olen vielä se pullantuoksuinen (koti)äiti :) 

Herkkuhetkiä kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti